keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Ruutuu tuijottaa

Kännykkä on päivittäisessä käytössä suuresti varmaan sen takia, että koska kiitos internetin ja kehittyneiden sovellusten,  voi kännykkän kanssa tehdä kaiken sen, mitä tietokoneellakin.
(Kuva: Noora)

Ylen uutisessa perhe testasi, kuinka paljon aikaa arjessa menee kännykän näytön tuijottamiseen. Jutussa mainittiin muutama sovellus mitä he käyttivät seuratakseen omaa ruutuaikaansa ja päätin testata niistä toista, nimeltä QualityTime. QualityTimellä voi reaaliajassa seurata omaa kännykän käyttöä. Kuinka monta kertaa avaat Facebookin, Instagramin ja Whatsappin. Mitä sovelluksia käytät ja kuinka kauan. Näet myös kellonajat ja tauot miten usein avaat puhelimesi näytön.

Suurin syy miksi latasin kyseisen sovelluksen, (sen lisäksi että tokihan mua kiinnostaa oma ruudun tuijottamiseen käytetty aika) on se, että toivon tämän olevan hyvä tapa näyttää mun lapselleni ihan käytännössä miten kauan siihen puhelimen räpläämiseen päivässä oikein aikaa voi mennä. Ja jotta lapsi näkee myös mihin sovelluksiin aikaa menee. Digitaalilaitteiden käyttö on lapsesta kiinnostavaa ja kivaa, onhan se kivaa minustakin. Mutta liika on aina liikaa ja tuntuu että se puhelin, jonka juuri pyysin pistämään olohuoneen pöydälle hetkeksi rauhaan, onkin taas pojan kädessä. Laitteiden käyttöä ollaan rajoitettu, mutta ajattelin että tämä sovellus voisi saada lapsen tajuamaan numeroiden kautta kuinka paljon hän puhelintaan vilkuilee päivän aikana.

Sovelluksessa pitäisi ymmärtääkseni olla myös sellainen "take a break" -toiminto, johon voi laittaa ohjelman hälyttämään kun olet käyttänyt ruutuaikaasi tietyn ajan. Tämä taukotoiminto voisi hyvinkin auttaa myös lasta tajuamaan miten siihen ruutuun pystyisi ihan huomaamattaan pistämään todella pitkiäkin aikoja, ellei siitä huomautettaisi. Vielä en ole tätä taukotoimintoa kokeillut, mutta tulen varmasti testaamaan sitä sitten, kun tää sovellus saadaan lapsen puhelimeen.

Latasin sovelluksen 25.3 myöhään illalla ja olen nyt käyttänyt sitä siis pari päivää. Mitä sovellus sitten kertoo? Tässä tuore screenshot tältä päivältä.


Okei, eli tänään päivästä 3h 28min on ollut puhelin kädessäni (whaaaat?!?!) Sovellus näyttää mitä ohjelmia olen käyttänyt eniten, tulos ei yllätä. Tänään olen ulkoillut paljon, joten olen hoitanut ystäville viestimisen whatsappilla tai irkkaamalla. Ulkoillessa tuli pelattua Pokemon Go:ta aika paljon, joten se on lisännyt aikaa myös. Sen lisäksi äänitin "puhe tekstiksi" sovelluksella blogihöpötyksiä, mitä normaalisti en tee, joten sekin tulee aikaa lisäämään.

En oikein tiedä mitä tästä tuloksesta sanoisi. Onhan se aika järkyttävää että hereilläoloajastani menee noin kauan tuon kapulan katseluun. Mutta, mielestäni minulla ei ole vielä kamalaa hätää. Pystyn laskemaan puhelimen kädestäni ja minulla on moni sovellus äänettömällä. Jos on lapsiviikko, pyrin olemaan räpläämättä koko ajan puhelinta, koska se olisi vähän epäreilua lasta kohtaan, jota kiellän räpläämästä puhelinta koko ajan, eikö niin? (Ja nyt on väliviikko eli olen yksin, joten sekin selittää miksi puhelin on nyt aktiivisempi..)

Aion testata tätä sovellusta jatkossakin. Haluan nähdä, miten tilastot muuttuu kun esimerkiksi hoidan kaiken viestinnän pelkästään puhelinsoitoilla TAI läppärini kautta. Siihen vaikuttaa varmasti myös paljon onko ns. blogipäivä jolloin siirrän tiedostoja ja muistiinpanoja puhelimen ja läppärin välillä paljon. Myöhemmin testaan take a break-toimintoa muutamiin sovelluksiin ja katson, miltä tuntuu kun sovellus alkaa rajoittaa puhelimen käyttöäni. Raportoin tästä lisää sitten myöhemmin, uudessa postauksessa.

Miten teidän perheessä toimitaan digitaalilaitteiden suhteen?


Mites muilla vanhemmilla? Onko kännykät kasvaneet lapsen kouriin kiinni? Millä rajoitatte vai rajoitatteko olleenkaan? Entäs miten oman kännykänkäytön laita on? Olisi kiva kuulla mielipiteitä millainen suhde teillä on digitaalilaitteiden käyttöä kohtaan. Mielipiteenne voitte kertoa kommenteilla tähän postaukseen!

2 kommenttia:

  1. Tää oli hyvä postaus. Latasin tuon sovelluksen ja otan käyttöön. Mulla on some/nettiriippuvuus liian kovalla käytöllä ja saan vieroitus oireita kun yritän vieroittaa itseäni joten tosi haastavaa mulle :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla! Toivottavasti sovelluksesta on apua säätelemään omaa somen/internetin käyttöä. Tuu ihmeessä kertomaan jossain kohtaa auttoiko sovellus ja miten vieroitus sujuu :)

      Poista

Jotain sanottavaa? Jätä kommentti tähän, kiitos. ❤